Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί γλώσσης

0
56

«Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα…

Ραγιάδες έχεις Μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι.

Κούφιοι κι οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα,

Των Ευρωπαίων περίγελα και των Αρχαίων παλιάτσοι…».

Κωστής Παλαμάς

 

«Η Ελληνική έχει ομοιογένεια σαν την Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν. Έχει τη σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία. Είναι πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πολύ πιο αρμονική από την Ισπανική. Έχει δηλαδή ό,τι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης».

Κάρολος Φωριέλ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης

 

«Το να μιλά κανείς για ενωμένη Ευρώπη χωρίς Ελληνική Γλώσσα είναι σα να μιλά με έναν τυφλό για χρώματα. Δεν μπορεί να επέλθει μια νέα αναγέννηση εάν δεν πάμε στις πηγές. Εννοούμε σαφώς την Ελληνική Γλώσσα, την οποία ευρίσκουμε μερικώς σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, με την μορφή των επιστημονικών και τεχνικών όρων αλλά  και λέξεων της πνευματικής ζωής, ακόμη και της καθημερινής ομιλίας, διότι αυτή αποτελεί την γεννήτορα γλώσσα των ευρωπαϊκών γλωσσών».

Federico Sagredo, Πρύτανις της Βασιλικής Ακαδημίας της Βασκωνίας

 

«Ει οι Θεοί διαλέγονται, τη των Ελλήνων γλώττη χρώνται».

Πασίγνωστη φράση η οποία αποδίδεται στον Κικέρωνα.

 

«Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνον αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσης, όσο καμμιά άλλη γλώσσα».

Ζακ Λακαρριέρ, σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας και μεταφραστής νεοελληνικών έργων

 

«Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου

στις αμμουδιές του Ομήρου»

Οδυσσέας Ελύτης

 

«Οι Έλληνες της Αθήνας του 5ου και του 4ου αιώνος είχαν φθάσει την γλώσσα σε τέτοιο σημείο, ώστε με αυτήν να εξερευνούν ιδέες όπως η δημοκρατία και οι απαρχές του σύμπαντος, έννοιες όπως το θείο και το δίκαιο. Είναι μια θαυμάσια και εξαιρετική γλώσσα». Είναι λοιπόν αδύνατον να λειτουργήσει οποιαδήποτε γλώσσα αν οι βασικές της λέξεις δεν είναι ελληνικές.

Δρ. Πήτερ Τζόουνς, καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

 

«Οι ευρωπαϊκές γλώσσες φαίνονται ως διάλεκτοι Ελληνικής»

WANDRUSKA, Καθηγητής Πανεπιστημίου Βιέννης

 

«Οφείλω χάριτας στη θεία πρόνοια, διότι ευδόκησε να διδαχθώ τα αρχαία Ελληνικά, που με βοήθησαν να διεισδύσω βαθύτερα στο νόημα των θετικών επιστημών».

MAX VON LAYE, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

 

«Η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα ανήκει στα πρότυπα, μέσα από τα οποία προβάλλουν οι πνευματικές δυνάμεις της δημιουργικής μεγαλοφυΐας, διότι αναφορικά προς τις δυνατότητες που παρέχει στην σκέψη, είναι η πιο ισχυρή και συνάμα η πιο πνευματώδης απ’ όλες τις γλώσσες το κόσμου».

Martin Heidegger, γερμανός φιλόσοφος

 

«Οι Αρχαίοι Έλληνες έπλασαν μια γλώσσα με άπειρους θησαυρούς, που τα όρια της έφθασαν στα πέρατα του κόσμου. Οι ξένοι την μελετούν, την μιμούνται, την χρησιμοποιούν για να πλουτίσουν τις δικές τους γλώσσες. Πανάξιος ο μισθός τους. Κι εμείς όχι μόνο δεν την «επισκεπτόμαστε», αλλά την αγνοούμε, την περιφρονούμε, την κακοποιούμε χωρίς όρια. Άξιος κι εμάς ο μισθός μας, όπως όλων των απαιδεύτων και ασόφων»…

Μάριος Πλωρίτης,  «ΒΗΜΑ», 15 Ιανουαρίου 1995

 

Αντώνιος Α. Αντωνάκος

Φιλόλογος-Ιστορικός–Συγγραφέας

 

 

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://pagoinia.gr/%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bf%ce%b9%cf%89%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%ac%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%bc%cf%8d%ce%bd%ce%b5%cf%83%ce%b8%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%ce%b3%ce%bb%cf%8e/
Instagram
Follow by Email