Κλειδιά για έναν μόνιμο γάμο

0
109

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως στον σημερινό κόσμο είναι ουσιαστικά αδύνατο να μείνει ένα ζευγάρι ενωμένο και ευτυχισμένο για πάντα.

Αυτό φαίνεται να είναι τραγική αλήθεια αν δούμε τα ποσοστά διαζυγίων ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο. Αλλά τότε τι γίνεται; Οι ευτυχισμένοι γάμοι είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν, ή μπορούμε ακόμη και σήμερα να ελπίζουμε ότι είναι δυνατό να υπάρξει ένας ισόβιος γάμος στον οποίο η σχέση με τον/την σύντροφό μας θα αυξάνει και θα βαθαίνει με το πέρασμα των χρόνων;

Ο γάμος είναι μία φυσική ένωση μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας, αλλά επίσης είναι μία θεϊκή σχέση θεσμοθετημένη από τον Δημιουργό μας απ’  την αρχή του κόσμου. Ο Θεός ως Δημιουργός του γάμου γνωρίζει τι είναι αυτό που κάνει έναν γάμο να λειτουργεί, και αποκαλύπτει αυτή τη γνώση σε μας μέσω του Λόγου Του, της Αγίας Γραφής.

 Ο Σκοπός του Γάμου  

Για να μάθουμε πώς θα έχουμε έναν ευτυχισμένο γάμο, ας εξετάσουμε τον σκοπό του Θεού για τον γάμο και τι συμβολίζει ο γάμος.

Βρίσκουμε τα αρχαιότερα βιβλικά κείμενα σχετικά με τον γάμο στα πρώτα δύο κεφάλαια της Γένεσης. Εκεί μαθαίνουμε ότι ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους, αρσενικό και θηλυκό, και τους δίδαξε να πληθύνουν πάνω στη γη και να ασκήσουν εξουσία σ’  αυτήν (Γένεση 1:26-31). Ο Θεός είπε πως αυτοί που πρόκειται να παντρευτούν πρέπει να αφήσουν τους γονείς τους, να κατοικήσουν μαζί και να έχουν μία σεξουαλική σχέση (Γένεση 2:24-25). Παρατηρώντας πως «δεν είναι καλό στον άνδρα να είναι μόνος» (εδ. 18), ο Θεός έδωσε στους ανθρώπους το θαυμάσιο δώρο του γάμου, της ένωσης του αρσενικού ανθρώπου με τον θηλυκό άνθρωπο.

Και τι δώρο είναι αυτό! Η σχέση του γάμου εκτός από του να παρέχει ευχαρίστηση και ικανοποίηση στον άνδρα και στη γυναίκα, προμηθεύει μία δομή για την οικογένεια, το κύτταρο της ανθρωπότητας.

Εδώ και 2.500 χρόνια περίπου ο αρχαίος λαός του Ισραήλ είχε πέσει σε ηθική διαφθορά. Οι ηγέτες του δεν του δίδασκαν τις αξίες του Θεού (Μαλαχίας 1:6, 2:7-8). Όπως και σήμερα, οι γάμοι διαλύονταν καθώς οι άνθρωποι ατομιστικά επιδίωκαν μόνο την προσωπική τους ικανοποίηση. Μέσα σ’  αυτό το περιβάλλον ο Θεός έστειλε τον προφήτη Μαλαχία για να δείξει στους Ισραηλίτες τα λάθη τους και να τους εξηγήσει τι θάπρεπε να κάνουν για να εξασφαλίσουν πάλι τις ευλογίες του Θεού. Μ’  αυτόν τον τρόπο, ο Θεός αποκάλυψε κι έναν άλλον σκοπό του γάμου. Τι είχαν κάνει λάθος οι Ισραηλίτες;

«Ο Ιούδας φέρθηκε άπιστα», εξήγησε ο Μαλαχίας κάτω από τη θεϊκή έμπνευση. «Και διαπράχθηκε βδέλυγμα στον Ισραήλ και στην Ιερουσαλήμ, επειδή ο Ιούδας βεβήλωσε το άγιο του Κυρίου που είχε αγαπήσει και νυμφεύθηκε μία θυγατέρα ενός ξένου θεού» (Μαλαχίας 2:11).

Εκτός από του να αποδίδουν προσκύνηση σε άλλους θεούς, οι άνδρες του Ισραήλ αμάρταναν επίσης με το να διαλύουν τη συνθήκη του γάμου τους και να δίνουν διαζύγιο στις γυναίκες τους. Αυτές οι πράξεις διέστρεφαν έναν από τους κύριους σκοπούς του Δημιουργού για τον γάμο, την ανάπτυξη «θεϊκών απογόνων» (εδ. 15), δηλ. παιδιών τα οποία δέχονται τις αξίες του Θεού σαν δικές τους. Ένας λόγος που ο Θεός μισεί το διαζύγιο είναι ότι αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη τέτοιων θεϊκών παιδιών. Αντί να βιώνουν έναν ευτυχισμένο γάμο, τα παιδιά των χωρισμένων ζευγαριών βιώνουν τα αρνητικά αποτελέσματα μίας αποτυχημένης σχέσης.

Διδασκαλία για το Διαζύγιο

Επειδή δεν δέχεται ή δεν εφαρμόζει κάθε άνθρωπος τα ιδεώδη του Θεού για τον γάμο, μερικοί καταλήγουν στο ότι το διαζύγιο μερικές φορές είναι η  μόνη απάντηση. Ο Ιησούς ασχολήθηκε με το πρόβλημα του διαζυγίου επιβεβαιώνοντας κατ’  αρχάς τις αξίες του Θεού όπως αναφέρονται στη Γένεση, και προσθέτοντας μετά, «Έτσι λοιπόν, δεν είναι [ο άνδρας και η γυναίκα] πλέον δύο, αλλά μία σάρκα [άνθρωπος]. Γι’  αυτό εκείνο που ο Θεός ένωσε μαζί, ας μην το χωρίζει κανένας άνθρωπος» (Ματθαίος 19:4-6). Ο Ιησούς δεν ήταν υπέρ του διαζυγίου. Όταν πιέστηκε, ωστόσο, είπε ότι το διαζύγιο επιτρεπόταν μόνο για περίπτωση ανηθικότητας (εδ. 9). Έτσι η άποψη του Ιησού ήταν πως το διαζύγιο μπορεί να είναι νόμιμο σύμφωνα με τον Νόμο, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς. Αν κάθε άνθρωπος απείχε από σεξουαλική επαφή πριν τον γάμο και είχε εμπειρία μόνο μέσα στον γάμο, πολλά διαζύγια θα είχαν αποφευχθεί.

 Μία Υψηλότερη Σχέση 

Η επιστολή του αποστόλου Παύλου προς τους Εφεσίους εξηγεί πώς οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να φέρονται ο ένας στον άλλο μέσα στον γάμο. Αφού δίνει ειδικές οδηγίες προς τους άνδρες να αγαπούν τις γυναίκες τους, ο Παύλος γράφει: «Γιατί κανείς ποτέ δε μίσησε τη δική του σάρκα, αλλά την τρέφει και την περιθάλπει καθώς και ο Χριστός την εκκλησία, γιατί είμαστε μέλη του σώματός του, της σάρκας του και των οστών του. Γι’  αυτό θα εγκαταλείψει ο άνθρωπος τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του, και θα είναι οι δύο μία σάρκα. Το Μυστήριο τούτο είναι μεγάλο, εγώ λοιπόν το λέω αυτό για τον Χριστό και για την εκκλησία (Εφεσίους 5:29-32).

Εδώ ο Παύλος μας διδάσκει ότι η σχέση του γάμου είναι παρόμοια με τη σχέση μας με τον Χριστό. Ο φυσικός γάμος φτιάχνεται με βάση το πρότυπο της θεϊκής σχέσης. Μία σωστή σχέση ανάμεσα σε έναν άνδρα και σε μία γυναίκα μας δίνει μία άποψη της πνευματικής σχέσης που ο Θεός θέλει να έχει με μας. Αυτή η πνευματική πλευρά του γάμου τον καθιστά έναν ξεχωριστό θεσμό και τον ανεβάζει σε ένα ανώτερο επίπεδο από μία απλή συμβίωση και σεξουαλική σχέση μεταξύ ενός αρσενικού και ενός θηλυκού. Ο γάμος είναι μία σχέση θεϊκού επιπέδου.

Και όπως ο γάμος παράγει οικογένεια, έτσι και ο Θεός χτίζει τη δική Του οικογένεια. Ο Θεός προμηθεύει τη σωστή πνευματική σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας για να μας διδάξει μέσα από αυτήν τον Εαυτό Του και τον μεγάλο σκοπό του.

 Χτίζοντας ισόβιους, ευτυχισμένους γάμους    

Τα παλιότερα χρόνια οι άνθρωποι παντρεύονταν περιμένοντας ότι οι γάμοι τους θα διαρκέσουν ισόβια. Αν και έλειπε η πληροφόρηση γύρω από τις σχέσεις (ψυχολογική, σεξουαλική εκπαίδευση), τα ζευγάρια των περασμένων εποχών αποδεικνύονταν πολύ πιο σταθερά και ισχυρά απ’  ότι τα σημερινά. Τι τα έκανε διαφορετικά;

Σύμφωνα με πολλά ζευγάρια που έφτασαν ενωμένα και ευτυχισμένα σε μεγάλη ηλικία η σημερινή αποτυχία οφείλεται στην έλλειψη αγάπης και σεβασμού για τον/την σύζυγο. Αν τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα, η απλή λύση είναι να πάρουν διαζύγιο και να ξαναξεκινήσουν με κάποιον άλλον. Τα παλαιότερα ζευγάρια βίωναν κι αυτά δύσκολες περιόδους, η σχέση τους δεν ήταν πάντα ρόδινη, αλλά ήταν αποφασισμένα να αγωνιστούν, και να προσπαθήσουν πολλές φορές.

 Αγάπη και Σεβασμός

Στο Εφεσίους 5:33 ο Παύλος συνόψισε τη διδαχή του για τον γάμο: «Όμως κι ο καθένας σας ας αγαπάει τη δική του γυναίκα όπως τον εαυτό του, η δε γυναίκα ας σέβεται τον άνδρα». Η αγάπη και ο σεβασμός είναι δύο απλές, αλλά σπουδαίες αρχές που οι σύζυγοι μπορούν να εφαρμόσουν για να οικοδομήσουν υγιείς, σταθερούς, ευτυχισμένους γάμους.

Οι άνθρωποι νομίζουν ότι η αγάπη είναι ένα ανεξέλεγκτο συναίσθημα, ένα συναίσθημα που έρχεται απρόσμενα και δεν μπορεί ποτέ να τεθεί κάτω από έλεγχο.

Ο απόστολος Παύλος, όμως, έγραψε έναν διαφορετικό ορισμό: «Η αγάπη μακροθυμεί [υποφέρει επί μακρόν]» (Α  Κορινθίους 13:4). Τα λόγια του Παύλου εξισώνουν το να αγαπάς κάποιο πρόσωπο με το να είσαι πρόθυμος να υποφέρεις για αυτό ή μαζί με αυτό, για όσο χρόνο χρειάζεται, ακόμα και για όλη σου τη ζωή. Αυτό το είδος αγάπης έρχεται με επιλογή, όχι τυχαία. Αυτή η αγάπη δείχνει ένα ανιδιοτελές ενδιαφέρον και φροντίδα για τον άλλο, ακόμα κι όταν το να δίνεις τέτοια αγάπη γίνεται δύσκολο η κουραστικό.

«Η αγάπη μακροθυμεί και είναι ευγενική», συνεχίζει ο Παύλος. «Η αγάπη δεν ζηλεύει, η αγάπη δεν αυθαδιάζει, δεν υπερηφανεύεται, δεν ζητάει τα δικά της, δεν παροξύνεται, δεν σκέφτεται το κακό, δεν χαίρεται στην αδικία, αλλά χαίρεται στην αλήθεια, ανέχεται όλα τα πράγματα, πιστεύει όλα τα πράγματα, ελπίζει όλα τα πράγματα, υπομένει όλα τα πράγματα. Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει [μειώνεται]» (εδ. 4-8). Αυτό το είδος αγάπης θα κρατήσει μία σχέση, όχι μόνο στους καλούς καιρούς, αλλά και στους δύσκολους και σκληρούς καιρούς που όλα τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν.

 Οι Αρχές του Πέτρου

Ο απόστολος Πέτρος επίσης έγραψε για τον γάμο. Αφού ηχεί μερικές από τις οδηγίες του Παύλου (Α  Πέ­τρου 3:1, 7), ο Πέτρος δίνει μερικές συμβουλές που είναι χρήσιμες για όλες τις σχέσεις: «Οι άντρες, όμοια, να κατοικείτε μαζί τους [με τις γυναίκες] με κατανόηση, γιατί είναι ασθενέστερο σκεύος το γυναικείο, απονέμοντας τιμή σε αυτές, επειδή είναι και συγκληρονόμοι μ’ ἐ­σᾶς στη ζωή της χάρης, για να μην εμποδίζονται οι προσευχές σας. Και τέλος, όλοι να είστε ομόφρονες, συμπονετικοί, φιλάδελφοι, εύσπλαχνοι, ταπεινόφρονες, να μην αποδίδετε κακό αντί για κακό, η βρισιά αντί για βρισιά, αλλά αντίθετα να ευλογείτε, επειδή γι  αὐ­τὸ καλεστήκατε, για να κληρονομήσετε ευλογία» (εδ. 7-9).

Όταν φερόμαστε στους άλλους όπως ο Θεός μας δίνει εντολή, απολαμβάνουμε τον καρπό της οδού Του. Όπως ο Πέτρος ρώτησε, «ποιος θέλει να σας κάνει κακό αν γίνεστε μιμητές του αγαθού;» (εδ. 13). Οι οδηγίες του Θεού λειτουργούν. Παράγουν χαρούμενες, σταθερές σχέσεις, σχέσεις που εκπληρώνουν το σκοπό τους.

Ο σοφός βασιλιάς Σολομών είπε, «Όπου δεν υπάρχει όραση, ο λαός διαφθείρεται, είναι όμως μακάριος εκείνος που κρατάει τον Νόμο» (Παροιμίες 29:18). Αν και αυτός ο φημισμένος για τη σοφία του βασιλιάς βίωνε προβλήματα στο γάμο του (Α  Βα­σι­λέ­ων 11:1-4), κατανόησε την πολύ σημαντική σχέση μεταξύ της ευτυχίας και της εφαρμογής των οδών του Θεού.

Καταλήγοντας, λοιπόν, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι μπορούν να υπάρξουν ευτυχισμένοι γάμοι που θα διαρκέσουν για όλη τη ζωή, αν το ζευγάρι δεχτεί τον σκοπό του Θεού για το γάμο και βαδίσει με υπακοή στις θεϊκές αρχές που τον διέπουν και στους νόμους του Δημιουργού μας.

 

David Treybig

 

  • Πρακτικές Εφαρμογές της Αγάπης και του Σεβασμού  
  • Η Βίβλος δίνει πολλούς πρακτικούς τρόπους που κάποιος μπορεί να αγαπάει και να σέβεται τον γαμήλιο σύντροφό του. Σκεφτείτε τις παρακάτω οδηγίες από τη Βίβλο:
  • Να είστε πιστοί. Έχετε σεξουαλικές σχέσεις μόνο μέσα στον γάμο, όπως διατάζει ο Θεός (Α΄ Θεσ­σα­λο­νι­κεῖς 4:3 / Α΄  Κο­ριν­θί­ους 6:13, 18 / 7:2 / Γαλάτες 5:19 / Ματθαίος 5:32). Η πιστότητα στον γάμο προωθεί έναν ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό μεταξύ των συζύγων. 
  • Μη μιλάτε αγενώς ο ένας για τον άλλο. Ένας από τους πιο βέβαιους δείκτες της σχέσης του ζευγαριού είναι ο τρόπος που μιλούν ο ένας στον άλλο. Το Παροιμίες 15:1 λέει, «Η ήπια απάντηση καταπραΰνει τον θυμό, αλλά ο λυπηρός λόγος διεγείρει οργή». Ένας ευγενικός τόνος στη φωνή επιτρέπει στα ζευγάρια να εστιάζουν τις ενέργειές τους πάνω στο πρόβλημα που τους απασχολεί παρά στο να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλο.
  • Να είστε συγχωρητικοί. Πρέπει να συγχωρούμε τους άλλους αν θέλουμε ο Θεός να μας συγχωρεί (Ματθαίος 6:12-15). Χωρίς τη συγχώρηση, οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση είναι προορισμένη για αποτυχία.

Περιλαμβάνετε τον Θεό στις σχέσεις σας. «Αν ο ΚΥΡΙΟΣ δεν οικοδομήσει οίκο, μάταια κοπιάζουν εκείνοι που οικοδομούν» (Ψαλμός 127:1). Κυττάξτε προς τον Θεό για να πάρετε αξίες που διαμένουν, και για να θυμάστε τον σκοπό του γάμου σας.

 

Αναδημοσίευση από το περιοδικό The Good News – Μάιος/Ιούνιος 1997.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://pagoinia.gr/%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%bd-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%ce%b3%ce%ac%ce%bc%ce%bf/
Instagram
Follow by Email