Μια πορεία δραματική

0
32

Παπαδόπουλος Θεόφιλος, Δάσκαλος

Μ. Τεσσαρακοστή! Μια μυστική, πνευματική πορεία στα μονοπάτια της εκκλησιαστικής μας ζωής με οδηγό τις κατανυκτικές ακολουθίες, που βοηθούν τις ψυχές να νιώσουν το βάρος της αμαρτίας και να φτάσουν στη συντριβή και στη μετάνοια.

Μια πορεία ανηφορική, οδυνηρή, γεμάτη πόνο και δάκρυα, βήμα-βήμα, για να συναντήσουμε τον Αναστημένο Χριστό.

Μια πορεία δοκιμασίας, γκρεμίσματος και οικοδομής, ξεκαθαρίσματος, επιλογής και εκλογής, για την κατάκτηση του μοναδικού θησαυρού.

Μια πορεία δραματική, που μόνο αν περάσει απ’ τον Γολγοθά και τον Σταυρό, θα φτάσει στην Ανάσταση.

Μια πορεία προσωπική του καθενός μας, για μια προσωπική μας σωτήρια συνάντηση με τον Αναστημένο μας Λυτρωτή.

Σ’ αυτή την πορεία μας η Εκκλησία μας, η μεγάλη μας Μάνα, μας βοηθά αποτελεσματικά με τις υπέροχες ακολουθίες της, τις ειδικές για τον σκοπό αυτό.

Κατανυκτικοί εσπερινοί με τα μεγάλα προκείμενα. «Μη αποστρέψης το πρόσωπόν σου από του παιδός σου, ότι θλίβομαι…».

Μεγάλα απόδειπνα, που θυμίζουν έντονα την παρουσία και τη δύναμη του Θεού στη ζωή μας. «Κύριε των δυνάμεων μεθ’ ημών γενού…», «ότι μεθ’ ημών ο Θεός».

Προηγιασμένες θ. Λειτουργίες για πιο θερμή προσευχή και ένωση της ταπεινής ψυχής με τον Βασιλέα της δόξης, την ώρα της μυστικής θυσίας. «Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου…», «Ιδού γαρ εισπορεύεται ο Βασιλεύς της δόξης…», «Ιδού θυσία μυστική…πίστει και πόθω προσέλθωμεν…».

Μ. Κανόνας με αναφορές στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη, χαρακτηριστικά παραδείγματα προς μίμηση και αποφυγή, που συνοδεύονται από την ικετευτική κραυγή «Ελέησόν με ο Θεός, ελέησόν με».

Και μεσ’ στην πένθιμη ατμόσφαιρα της Μ. Τεσσαρακοστής πανηγύρι πανευφρόσυνο οι Χαιρετισμοί της Παναγίας, με τα’ αμέτρητα Χαίρε, που γεμίζουν χαρά και ευφροσύνη κάθε ανθρώπινη ψυχή: «Χαίρε ψυχής της εμής σωτηρία, Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε».

Μ. Τεσσαρακοστή! Μια μυστική, Πνευματική πορεία…

 

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://pagoinia.gr/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b4%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae/
Instagram
Follow by Email