Πρέπει να λάμψει ο Χριστός μας

0
49

Δεσποτίδης Μάρκος

Φοιτητής Ιατρικής

«Οι περισσότεροι πόλεμοι, οι περισσότερες σφαγές έχουν γίνει στο όνομα μιας θρησκείας, πολλές φορές και στο όνομα του Χριστιανισμού” ακούμε συχνά καθηγητές σε σχολεία και όχι μόνο να διακηρύττουν. Μάλιστα πιστοποιούν και με παραδείγματα την ορθότητα αυτής της άποψής τους. Σταυροφορίες, νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, προσηλυτισμός των γηγενών κατά της διάρκεια της αποικιοκρατίας ακόμα και οι σύγχρονοι πόλεμοι του δυτικού κόσμου ενάντια στους μουσουλμάνους Άραβες αποτελούν γι’ αυτούς τεκμήρια.

Τι αφελείς, ωστόσο και κοινότοπη διαπίστωση! Συγκεκριμένα, η άποψη αυτή βασίζεται σε ένα μεγάλο λάθος. Ένας προσεκτικός αναγνώστης έχει ήδη αντιληφθεί πως όλα τα προαναφερθέντα ιστορικά γεγονότα έχουν ως θύτες το ρωμαιοκαθολικό και προτεστάντικο δυτικό κόσμο. Η ορθόδοξη ανατολή – είτε αρέσει είτε όχι στους σύγχρονους ψευτοπροοδευτικούς δυτικόφρονες – δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τίποτε παρόμοιο. Αντίθετα, έχει υπάρξει και η ίδια θύμα αυτής της δυτικής βαρβαρότητας κατά τη διάρκει των σταυροφοριών και όχι μόνο.

“Μα τι διαφορά υπάρχει; Και οι δυο στο Χριστό πιστεύουν!”, συνεχίζουν απτόητοι την προπαγάνδα τους φανερώνοντας ταυτόχρονα και την έντονη αμάθειά τους, όλοι αυτοί οι αγράμματοι γραμματιζούμενοι που λοιδορούν τα “κολυβογράμματα” της πίστης και του Έθνους μας. Και τώρα βέβαια αναδύεται το ερώτημα. Πιστεύουν πράγματι στο Χριστό ή τουλάχιστον στον “ίδιο Χριστό” και οι δύο; Ας αφήσουμε τον Ντοστογιέφσκι με τη γλαφυρή του πένα να μας απαντήσει. “Πρώτα-πρώτα είναι θρησκεία μη χριστιανική (σ.σ. ο ρωμαιοκαθολικισμός). Αυτό είναι το πρώτο, και δεύτερον ο καθολικισμός της Ρώμης είναι χειρότερος κι απ’ τον αθεϊσμό. Ο αθεϊσμός κυρήσσει μόνο το μηδέν, ενώ ο καθολικισμός προχωρεί πιο πέρα: κυρήσσει έναν διαστρεβλωμένο Χριστό που τον έχει κατασυκοφαντήσει και περιυβρίσει ο ίδιος, ένα Χριστό αντίθετο προς το Χριστό! Κηρύσσει τον Αντίχριστο. Ο ρωμαιοκαθολικισμός, συνεχίζει ο Ντοστογέφσκυ, πιστεύει πως χωρίς μια παγκόσμια εξουσία, η εκκλησία δε θα μπορέσει να κρατηθεί στη γη και κράζει: Non possumus. (Δεν μπορούμε!) Κατά τη γνώμη μου, ο ρωμαιοκαθολικισμός δεν είναι καν θρησκεία, μα απλώς μια συνέχεια της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και όλα μέσα του είναι υποταγμένα σε αυτή τη σκέψη, ακόμα και η πίστη. Ο Πάπας άρπαξε στη γη τον γήινο θρόνο και πήρε το ξίφος, από τότε όλα συνεχίζουν τον ίδιο δρόμο, μόνο που στο ξίφος προσθέσανε το ψεύδος, την πονηριά, την απάτη, τον φανατισμό, τη δεισιδαιμονία, το έγκλημα, παίξανε με τα πιο άγια, πιο αληθινά, πιο απλοϊκά και φλογερά συναισθήματα του λαού και τα προδώσανε όλα, όλα για το χρήμα, για την ευτελή γήινη εξουσία. Κι αυτό δεν είναι η διδασκαλία του Αντίχριστου; Πώς ήταν λοιπόν δυνατό να μην ξεπεταχτεί από εκεί ο αθεϊσμός; Ο αθεϊσμός βγήκε από εκεί, από τον ίδιο τον καθολικισμό της Ρώμης. Ο αθεϊσμός πριν από όλα ξεπήδησε απ’ αυτούς τους ίδιους: μπορούσαν να έχουν πιστη στον ίδιο τον εαυτό τους; Ρίζωσε από την αποστροφή που ο κόσμος ένιωθε για αυτούς. Είναι γέννημα του ψεύδους τους και της πνευματικής τους αδυναμίας! Ο αθεϊσμός!”

Σε πολλούς, βέβαια, όλα αυτά σήμερα φαντάζουν υπερβολικά, ίσως και μισαλλόδοξα, όπως ακριβώς και στους ακροατές του πρωταγωνιστή του απαράμιλλου αριστουργήματος του Ντοστογέφσκι, “Ο ηλίθιος”. Παρεξηγούνται μάλιστα εάν κάποιος αποκαλέσει τους ρωμαιοκαθολικούς παπικούς ή υποστηρίξει ότι έχουν διαστρεβλώσει εντελώς την ορθόδοξη διδασκαλία. Οι διαφορές ισοπεδώνονται  και η συμβολή του ορθού δόγματος στην ορθοπραξία αποσιωπείται.

Ο ήρωας του Ντοστογέφσκι, βέβαια, δεν κάμπτεται από τη δυσαρέσκεια των ακροατών του και προχωρά ένα βήμα παραπέρα τους συλλογισμούς του. “Γιατί κι ο σοσιαλισμός, αναφέρει, είναι γέννημα του καθολικισμού και της ουσίας του καθολικισμού! Βγήκε κι αυτός, όπως κι ο αδελφός του ο αθεϊσμός, μέσα από την απόγνωση, σαν μια αντίδραση στον καθολικισμό, με την ηθική σημασία, για ν’ αντικαταστήσει τη χαμένη ηθική δύναμη της θρησκείας, για να σβήσει την πνευματική δίψα της ανθρωπότητας που διψά και να τη σώσει όχι με το Χριστό, αλλά κι αυτός με τη βία! Κι αυτό είναι επίσης ελευθερία μέσω της βίας, κι αυτό είναι ένωση μέσω του ξίφους και του αίματος!”

Με λίγα λόγια, ο δεσποτισμός του ρωμαιοκαθολικισμού φαλκίδευσε τις έννοιες της αγάπης και της ελευθερίας αλλοιώνοντας την ίδια την πεμπτουσία του Χριστιανισμού. Με αυτόν τον τρόπο, δυσφήμησε τον χριστιανισμό δίνοντας αφορμή σε “πλανώντες και πλανώμενους” για να κηρύξουν πόλεμο εναντίον του.

Ο κίνδυνος, δηλαδή, που ελλοχεύει είναι πολύ σοβαρός και ο Ντοστογέφσκι σπεύδει να μας προειδοποιήσει δείχνοντάς μας συνάμα τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε όλη αυτήν την κακόβουλη προπαγάνδα. “Και μη νομίζετε πως όλα αυτά είναι τόσο αθώα και ακίνδυνα για μας, πρέπει ν’ αντιδράσουμε, και γρήγορα, πολύ γρήγορα! Σε αντίδραση προς τη Δύση πρέπει να λάμψει ο Χριστός μας, που τον διατηρήσαμε εμείς και αυτοί δεν τον γνώρισαν ποτέ!”

Ας μην παραμένουμε, λοιπόν, αδρανείς! Ας φανούμε με το παράδειγμά μας αληθινοί ορθόδοξοι χριστιανοί και η αλήθεια της Ορθοδοξίας μας θα λάμψει προσελκύοντας τους ¨πλανώμενους” και κατατροπώνοντας τους “πλανώντες” αρνητές της…

 

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://pagoinia.gr/%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%bb%ce%ac%ce%bc%cf%88%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82/
Instagram
Follow by Email