Τι θα γίνει με την οικονομική κρίση;

0
25

Όλοι σήμερα, σχεδόν, στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, ασχολούνται με την

οικονομική κρίση.

Οι πιο ειδήμονες με οικονομικά μεγέθη ή στατιστικές, με αναζήτηση ευθυνών ή προβλέψεις ενώ ο πολύς κόσμος ανησυχεί και τα Μ.Μ.Ε. συνδαυλίζουν αυτούς τους φόβους. Καλλιεργείται έντεχνα και διαδίδεται ένα πνεύμα απαισιοδοξίας, πανικού, φοβίας, αβεβαιότητας, σύγχυσης και αγωνίας. Προβάλλουν στις σκέψεις πολλών ζοφερές εικόνες καταστροφικής φτώχειας, εγκληματικότητας, ανηθικότητας, χάους… Μία κόλαση αρχίσει να σχηματίζεται στα μυαλά πολλών κι αρχίζουμε ήδη να πάσχουμε μιμούμενοι τον «σκεπαρνοσκοτωμένο Κωστάκη». Αν σκεφτεί κανείς πολύ ρεαλιστικά και πεζά τα πράγματα, αρχίζει να σκέπτεται: Θα φτωχύνουμε;

Βεβαίως! Θα σταματήσουμε τον αλόγιστο δανεισμό για διακοπές, αγορές αυτοκινήτων, κινητών και ακινήτων, τις καθημερινές και ατελείωτες διασκεδάσεις, «πολιτιστικές εκδηλώσεις» και δρώμενα…

Θα πάψουν οι γονείς να έχουν έτοιμα για τα παιδιά τους ένα-δυό σπίτια, κινητά και αυτοκίνητα, την ώρα που τα ίδια θα «φοιτούν» σε κάποια καφετέρια, που δυστυχώς δεν δίνει πτυχίο, παρά τις εντατικές παρακολουθήσεις. Θα σταματήσουν να εργάζονται στις χειρωνακτικές εργασίες κατά το πλείστον αλλοδαποί και θα βγουν και οι δικοί μας να εργαστούν χειρωνακτικά. Η εργασία στην ύπαιθρο (γεωργοκτηνοτροφία) και στις οικοδομές, που είχε καταντήσει αποκλειστική σχεδόν εργασία για αλλοδαπούς, θα περιέλθει πάλι στα χέρια των Ελλήνων.

Αυτό ως αποτέλεσμα θα έχει να μειωθεί η προσέλευση λαθρομεταναστών, ενώ πολλοί που ήδη εγκαταβιούν στην Ελλάδα θα αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους. Τα Πανεπιστήμια θα πάψουν να παράγουν «επιστήμονες» που δεν πρόκειται ποτέ να βρουν εργασία, ενώ η Ελλάδα θα χάσει και το ρεκόρ ετήσιας παραγωγής «επιστημόνων», προορισμένων να πληρώσουν με μαθηματική ακρίβεια και με γεωμετρική πρόοδο το σώμα των ανέργων.

Η μάστιγα των ναρκωτικών πιθανώς θα έχει ύφεση, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι οι αιτίες που οδηγούν τα παιδιά-νέους εκεί είναι το μπούχτισμα των υλικών και η αναζήτηση διεξόδων ή προκλήσεων. Η φτώχεια για έναν νέο είναι μία ισχυρή πρόκληση για αγώνα. Ενώ ο πλούτος αποτελεί εφαλτήριο για αντιδράσεις, όπως ναρκωτικά, αναρχία κ.λπ.

Πολλοί Έλληνες χάνοντας τη δουλειά που έχουν εξασφαλισμένη μέσα σε μία τερατούπολη (όπως κατήντησαν οι μεγάλες ελληνικές πόλεις) θα γυρίσουν στα χωριά. Θα ζήσουν ίσως λίγο φτωχότερα, αλλά με περισσότερη ψυχική και σωματική υγεία.

Το άγχος, το στρες, που έχουν γίνει δεύτερη φύση των Ελλήνων, θα υποχωρήσουν. Αλλιώς είναι να τρέχεις στο Hai Way με 140 χλμ. να προλάβεις (τι;) καβάλα στο αυτοκίνητο κι αλλιώς καβάλα στο κριθαροκίνητο (όνος, μουλάρι), να πηγαίνεις στο χωράφι.

Στη μανία της σύγχρονης εποχής έγινε και το εξής τραγικό. Κατασκευάσαμε έναν κόσμο ανέσεων, έναν ιδεατό παράδεισο απόλαυσης

(που ποτέ δεν είδαμε και ποτέ δεν ζήσαμε) και γίναμε είλωτες -αν και δεν πιστεύω ποτέ είλωτας να δούλεψε σε τόσο εντατικούς ρυθμούς- και υπηρετούμε αυτήν την ψεύτικη ευτυχία που ποτέ δεν νιώσαμε. Το κόστος; Καταστρέψαμε την υγεία μας, χάσαμε την ψυχική μας ισορροπία και θάψαμε την πνευματική μας υπόσταση. Γίναμε ύλη! Κυνηγούμε την ύλη, υπηρετούμε την ύλη και στο τέλος δεν την απολαμβάνουμε κιόλας, όπως μας την έδωσε ο καλός Θεός. Το ένα έχει διοξίνες, το άλλο μεταλλαγμένο, το τρίτο είναι ραντισμένο…

Γυρνώντας έστω λίγο στον παραδοσιακό τρόπο ζωής (γιατί όχι με την κατσίκα και τις κότες και 5-6 χωραφάκια στάρι) αμέσως τα έξοδα μειώνονται, οι απαιτήσεις λιγοστεύουν και γίνεται πραγματικότητα όντως μία ποιότητα ζωής που τώρα δεν έχουμε.

Εκτός αν πάλι κάποιος θεωρεί ποιότητα ζωής να τρώει «πλαστικές» ντομάτες, δυναμίτες για την υγεία του, έγχρωμες, άοσμες και άγευστες.

Το κυριότερο αποτέλεσμα και ευεργετικότερο θα είναι ότι θα μειωθούν και θα εξαλειφθούν ασθένειες που πλήττουν μέγα μέρος του πληθυσμού. Καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, καρκίνοι, μυοσκελετικά (που μαστίζουν λόγω της ακινησίας) θα μειωθούν κατακόρυφα. Απλούστερα, θα σφίξει λίγο το ζωνάρι ή θα βρούμε την υγειά μας. Το άγχος και το στρες θα χαθούν, αφού δεν θα έχουμε για ποιό λόγο να τρέξουμε, τι να προλάβουμε και ποιες ανεκπλήρωτες επιθυμίες να ικανοποιήσουμε. Οι πολυέξοδες διασκεδάσεις θα κοπούν. Αντί να «διασκεδάζουμε» σκορπώντας λεφτά και επιδεικνύοντας τη ματαιοδοξία μας, σε απρόσωπους χώρους μαζικά, θα βγούμε στη γειτονιά, θα μαζευτούμε στην πλατεία. Εκεί θα χορέψουμε, εκεί θα συζητήσουμε, θα διασκεδάσουμε. Ακόμα και η υπογεννητικότητα θα μειωθεί, αφού είναι αποδεδειγμένη ασθένεια και προνόμιο των «πολιτισμένων» και ευκατάστατων χωρών να πετούν κάποια αγέννητα βρέφη στον Καιάδα, διότι έχουν κάνει οικογενειακό προϋπολογισμό η διότι θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους οι άνθρωποι, κι όχι να αλλάζουν πάνες και να ακούν κλάματα.

Επίσης, τα τροχαία του Σαββατοκύριακου, για τις εξόδους προς διασκέδαση, θα λιγοστέψουν και θα πάψει αυτός ο ακήρυχτος πόλεμος με θύματα επί το πλείστον νέους που αφαιμάσσει την Ελλάδα και αφήνει ετησίως περί τις 30.000 νεκρούς ή τραυματίες.

Αν ζυγίσει κανείς τα της οικονομικής ευμάρειας θα δει. Μία Ελλάδα  κηφηνείον, με αργόμισθους, με υδροκέφαλο το δημόσιο- υπαλληλικό σώμα, γηράσκουσα, αυτοκτονούσα σωματικά με τα ναρκωτικά, τις εκτρώσεις και τα τροχαία και πνευματικά με την άχρωμη και απρόσωπη διασκέδαση και απομόνωση.

Μία Ελλάδα που γεμίζει μετανάστες, απειλώντας τα παιδιά της με έξωση. Μία Ελλάδα όπου οι Έλληνες, αν ξεφύγουν από τις Σειρήνες του ρουσφετιού και του εύκολου κέρδους και τις Συμπληγάδες του βολέματος

και της αρπαχτής τους τρώει η Σκύλα και η Χάρυβδη του στρες και του άγχους. Μία Ελλάδα, όπου έχουμε εργοστάσια ανέργων (=Πανεπιστήμια) και αντί να ωθούμε τους νέους σε παραγωγικές εργασίες ή να έχουμε μορφωμένους τεχνίτες και χειρώνακτες, κατασκευάζουμε δικαίως εξοργισμένους νέους, αναρχικούς, εθισμένους σε ουσίες.

Μία Ελλάδα, όπου ο δυτικός τρόπος ζωής και το ανατολίτικο πνεύμα, συζευγμένα, έδωσαν ίσως το χειρότερο αποτέλεσμα που θα μπορούσαν. Με ακριβό τίμημα και θανατηφόρο τις καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, τις

ψυχασθένειες κ.λπ. Κάτι που ποτέ δεν είχαμε. Διότι η ελευθερία μας είναι το μόνο που κρατήσαμε μέσα από τη στάχτη. Από την άλλη, μία πιο φτωχή Ελλάδα εν προκειμένω, μπορεί να επιφέρει εξυγίανση στον δημόσιο τομέα, μείωση των μεταναστών (που εύκολα θα προτιμήσουν την πατρίδα τους από μία φτωχή Ελλάδα), λύση του δημογραφικού, ελαχιστοποίηση των τροχαίων, περισσότερη ψυχική η σωματική υγεία, ευτυχέστερους ανθρώπους, διότι μην ξεχνούμε, «ουκ εν τω πολλώ το ευ» και «πλούσιός εστι ο εν τω ολίγω αναπαυόμενος», κοινωνίες πιο ανθρώπινες, αναζωογόνωση της υπαίθρου, στροφή των νέων προς παραγωγικότερες εργασίες, μείωση του αλκολισμού, ναρκωτικών, αναρχισμού κλπ.

Το παρόν δεν είναι παρηγοριά στον άρρωστο. Είναι μία απτή πραγματικότητα. Η οικονομική κρίση δεν ήταν μόνο μία εσφαλμένη συνάρτηση οικονομικών παραγόντων και δεδομένων. Η δική μας υλική φτώχεια είχε προϋπόθεση μία πνευματική χρεοκοπία. Απεμπολήσαμε αιώνιες αξίες, διακυβεύσαμε τα όσια και τα ιερά μας, δώσαμε μαργαριτάρια και πήραμε γυαλικά, ανταλλάξαμε το χρυσό (και τον Χριστό) με ντενεκέδες (γκουρούδες κ.λπ.). Αυτή η ανόητη ελευθερία που ζητήσαμε μας έκανε γελοίους και δούλους σε ξένα αφεντικά.

Αν δουλεύαμε στα ημέτερα ιδανικά δεν θα ξεπουλιόμασταν τώρα στους ξένους. Αλλά και πάλι τίποτε δεν χάσαμε και τίποτε δεν μπορούν να μας αφαιρέσουν. Ζούμε στην Ελλάδα, τη χώρα του φωτός και του ήλιου, στη χώρα που λάμπει το φως του Ήλιου της δικαιοσύνης (Ορθοδοξία). Σε μία χώρα που δεν της λείπει τίποτα, όχι απλώς για να είναι αυτάρκης και να θρέφει 10.000.000 κατοίκους αλλά να είναι και πλούσια και να εξάγει κιόλας. Αυτό που απόκειται σε μας είναι να ανασκουμπωθούμε, να ενωθούμε και να αποφασίσουμε να δουλέψουμε. Να πιάσουμε την κλωστή της μνήμης εκεί που την κόψαμε και να την κάνουμε ζωή.

Η ζωή είναι πολυτιμότατο αγαθό και έχουμε δικαίωμα και χρέος να τη χαρούμε. Δεν γεννηθήκαμε για να κυνηγάμε τα χρήματα και να πεθαίνουμε μίζεροι πολίτες τσιμεντουπόλεων.

Η ευτυχία και η ποιότητα ζωής είναι πολύτιμες αλλά φθηνές και δεν αποκτούνται με χρήματα. Σε μας εναπόκειται να τη ζήσουμε. Για να ζήσουμε κι εδώ ευτυχείς και ειρηνικοί και εις ζωήν Αιώνιον. Αμήν.

 

μ. Π.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://pagoinia.gr/%cf%84%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b7/
Instagram
Follow by Email