Το φαρμακείο του Θεού

0
50

Μία ροδέλα καρότο μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο μάτι καθότι είναι σαν να βλέπουμε την κόρη, την ίριδα και τις ακτινοειδής ραβδώσεις του ματιού!

Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι τα καρότα προωθούν τη ροή αίματος στο μάτι και ενισχύουν τη λειτουργία του.

Η ντομάτα είναι κόκκινη και έχει τέσσερις κοιλότητες ή κοιλίες. Και η καρδιά είναι κόκκινη και έχει και αυτή τέσσερις κοιλίες. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η τομάτα είναι καταπληκτική τροφή για την καρδιά και το αίμα.

Τα σταφύλια σχηματίζουν τσαμπί που έχει σχήμα καρδιάς. Η κάθε ρόγα μοιάζει με αιμοσφαίριο και έχει αποδειχτεί ότι τα σταφύλια είναι καταπληκτική τροφή προς υποστήριξη και ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς που εκτός τούτου εμπλουτίζει και ισχυροποιεί το αίμα.

Το καρύδι μοιάζει με μικροσκοπικό εγκέφαλο με δύο ημισφαίριο και παρεγκεφαλίδες. Ακόμα και οι πτυχώσεις του καρυδιού του προσδίδουν την όψη του νεόφλοιου εγκεφάλου. Γνωρίζουμε ότι τα καρύδια υποστηρίζουν την ανάπτυξη των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Τα κοινά φασόλια μοιάζουν πολύ με τα ανθρώπινα νεφρά και όντως υποστηρίζουν στο κατακόρυφο τη λειτουργία τους.

Το σέληνο και το ρεβέντι μοιάζουν με κόκαλα. Αυτές οι τροφές συντελούν στην ανάπτυξη δυνατών οστών όπως υποδηλώνει το σχήμα τους.

Η μελιτζάνα, το αβοκάντο και το αχλάδι ενισχύουν την υγεία και τη λειτουργία της μήτρας, καθώς και του τραχήλου της μήτρας -ενδιαφέρον δεν παρουσιάζει το γεγονός ότι το σχήμα τους θυμίζει πολύ αυτό το γυναικείο όργανο. Σήμερα, η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο την εβδομάδα συντελεί στην εξισορρόπηση των ορμονών μιας γυναίκας και ότι τη βοηθάει να χάσει βάρος που έχει πάρει μετά από γέννα και ότι την προστατεύει από καρκίνο του τράχηλου της μήτρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δε το γεγονός ότι το άνθος του αβοκάντο χρειάζεται ακριβώς “9 μήνες” για να αναπτυχθεί σε ώριμο φρούτο.

Τα σύκα είναι γεμάτα σπόρια και αναπτύσσονται ανά δύο. Τα σύκα ενισχύουν τη γονιμότητα των γυναικών αυξάνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και έτσι βοηθούν στην καταπολέμηση της στειρότητας στους άντρες.

Οι ελιές ενισχύουν την υγεία και τη λειτουργία των ωοθηκών.

Τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή έχουν εκπληκτική ομοιότητα με τους μαστικούς αδένες γυναικών και όντως βοηθούν να παραμένουν στα στήθη των γυναικών υγιή και διευκολύνουν τη ροή του λέμφους εντός του λεμφικού συστήματος των στηθών.

Τα κρεμμύδια έχουν το σχήμα κυττάρου. Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι τα κρεμμύδια βοηθούν τα κύτταρα να απαλλαγούν από τοξίνες. Επίσης, όταν τα κόβουμε, παράγουν δάκρυα, καθαρίζοντας επιθηλιακά κύτταρα του ματιού.

Άλλες ξεχωριστές τροφές που με το δικό τους τρόπο συμβάλλουν στην καταπολέμηση των διατροφικών διαταραχών

Μέλι

Το μέλι είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της ελληνικής φύσης. Το μέλι, αν και έχει παρόμοια σύσταση με τη ζάχαρη, δεν υπόκειται σε χημική επεξεργασία κι γ’ αυτό διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί μία γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, αντιμικροβιακή δράση και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα. Τα ανόργανα στοιχεία που περιέχει συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου.

Ταχίνι

Το ταχίνι παράγεται από την πολτοποίηση των σπόρων του σησαμιού και είναι το κύριο συστατικό του χαλβά. Το ταχίνι περιέχει σημαντικά ποσά ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης στο αίμα, της χοληστερόλης δηλαδή που ευθύνεται για τη δημιουργία οθηρωματικών πλακών στα αγγεία. Σε συνδυασμό μάλιστα με την σησαμίνη, μία ουσία με την εκπληκτική ιδιότητα να περιορίζει τη σύνθεση και απορρόφηση της χοληστερόλης από τον οργανισμό, το ταχίνι αποτελεί την ιδανική τροφή για τα άτομα που επιδιώκουν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Το ταχίνι αποτελεί ακόμα σημαντική πηγή πρωτεΐνης (περιεκτικότητα 20%) και βιταμινών. Η βιταμίνη Ε που περιέχει ενεργεί ως ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας και συμβάλλει στην πρόληψη των θρομβόσεων, δράση που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τις λιγνάνες του ταχινιού. Το ταχίνι, τέλος, περιέχει σημαντικά ποσά θειαμίνης (απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος), σίδηρο (συμβάλλει στη βελτίωση σωματική και πνευματική ενέργεια), φώσφορο και ασβέστιο (απαραίτητα για γερά οστά και δόντια). Το ταχίνι μπορείτε να το προμηθευτείτε από οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ και από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Θυμηθείτε επίσης ότι το παραδοσιακό παστέλι που φτιάχνεται αποκλειστικά από σουσάμι με μέλι μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό σνακ ενδιάμεσα των γευμάτων. Επίσης παστέλια που φτιάχνονται από μίξη διαφόρων ξηρών καρπών και σουσαμιού στην κυριολεξία απογειώνουν το θρεπτικό αποτέλεσμα που μπορεί να λάβει ένας άνθρωπος από ένα και μόνο σνακ.

 

 

Καρύδι

Το καρύδι είναι μία πλούσια πηγή ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία όπως αναφέρθηκε μειώνουν τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης. Επίσης, αποτελεί ένα τρόφιμο με υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης (24%) και περιέχει φώσφορο και μαγνήσιο, απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών.

Αμύγδαλο

Το αμύγδαλο είναι μία εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, πρωτεΐνης και βιταμίνης Ε. Μάλιστα, η περιεκτικότητα του αμυγδάλου σε βιταμίνη Ε ξεπερνά ακόμα και αυτή του ελαιολάδου. Το αμύγδαλο περιέχει επίσης πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Η περιεκτικότητα του σε ασβέστιο αγγίζει το 25% της ημερήσιας συστηνόμενης πρόσληψης σε κατανάλωση 100 γραμ. Μια κουταλιά της σούπας με αμύγδαλα μπορούν να αποτελέσουν μία θαυμάσια ιδέα για σνακ. Μία καλή ιδέα είναι να τα μουσκέψετε για περισσότερο από μία ώρα σε νερό ώστε στη συνέχεια να γίνουν περισσότερο εύπεπτα, αλλά και ιδιαίτερα χορταστικά καθότι το νερό που απορροφούν αυξάνει τον όγκο τους στο στομάχι επιφέροντας γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.

Φουντούκι

Το φουντούκι περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ σίδηρο και μαγνήσιο. Μάλιστα, η βιταμίνη Ε που παρέχεται είναι σημαντική για τα παιδιά καθώς βοηθάει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίοι “χτίζεται” στην παιδική ηλικία.

Χαρουπόμελο

Η χαρουπιά είναι ένα δέντρο που ευδοκιμεί κυρίως στην Μεσόγειο και απ’ ότι φαίνεται από την ιστορία έρχεται στην επικαιρότητα σε περιόδους πολέμων και λιμών, που η τροφή είναι λειψή και δυσεύρετη. Το γεγονός αυτό δείχνει την υψηλή θρεπτική του αξία. Τα χαρούπια άλλωστε κατάφεραν να θρέψουν τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στην έρημο, αλλά και χιλιάδες παιδιά κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Κι αυτό διότι στη σάρκα τους περιέχουν 80% πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες. Βράζοντας τα χαρούπια παρασκευάζεται, από το μέλι που υπάρχει στο εσωτερικό τους, το “χαρουπόμελο”, η γεύση του οποίου μοιάζει με της σοκολάτας. Το χαρουπόμελο όμως υπερέχει θρεπτικά σε σχέση με τη σοκολάτα γιατί περιέχει 52 φορές λιγότερο λίπος, δεν έχει οξαλικά οξέα, δεν περιέχει αλλεργιογόνα και καφεΐνη και η γλυκύτητα του οφείλεται σε φυσικά σάκχαρα. Το χαρουπόμελο αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επίσης, από τα χαρούπια παρασκευάζεται και το χαρουπάλευρο, ένα αλεύρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού, κέικ, μπισκότων κ.λπ. και δίνει μία πολύ γλυκιά γεύση. Το χαρουπόμελο, όπως και το χαρουπάλευρο, μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Λιναρόσπορος    

Ο λιναρόσπορος είναι ένα τρόφιμο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Περισσότερο από 50% του λιναρόσπορου αποτελείται από ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν σημαντικά την “κακή” χοληστερόλη. Περιέχει ακόμα ω-6 και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ο λιναρόσπορος αποτελεί επίσης την κύρια πηγή λιγνανών, ουσιών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που φαίνονται να ασκούν ευεργετική επίδραση κατά την εμφάνισης καρκίνου του μαστού και άλλων τύπων καρκίνων. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, με αποτέλεσμα το αλεύρι που παράγεται απ’ αυτό να είναι πιο εύπεπτο και ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Επίσης ο λιναρόσπορος περιέχει διαιτητικές ίνες σε ποσοστό 27%, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τέλος, ο λιναρόσπορος επειδή στην φυσική του μορφή είναι δύσκολο απορροφήσιμος πριν τον χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να το κονιορτοποιήσετε στο multi ή στο μπλέντερ ή στη μηχανή που αλέθει καφέ και συνέχεια είτε να τον ανακατέψτε με άλλους τριμμένους ξηρούς καρπούς είτε να τον προσθέσετε σε σαλάτες είτε να μαγειρευτεί μαζί με τα υλικά φαγητών όπως τα όσπρια ενισχύοντας τη θρεπτικότητα των γευμάτων σας. Συνήθως μισό με ένα κουταλάκι του γλυκού ανά γεύμα είναι μία επαρκής ποσότητα για την ευεργετική επίδραση των συστατικών του. Μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Λινέλαιο

Το λινέλαιο, δηλαδή το έλαιο που βγαίνει από την έκθλιψη των σπόρων του λιναρόσπορου, περιέχει, ορισμένα φυτοιστρογόνα, τα οποία λειτουργούν προληπτικά απέναντι στον καρκίνο ή καθυστερούν την εξέλιξη του, μειώνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η συνάδελφος Βασιλική Καρασμάνογλου στο 20ο τεύχος του περιοδικού “Διατροφή. Health & Welness”, σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικάνικης Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, τα ω-3 λιπαρά οξέα ίσως να προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού. Ακόμα, το λινέλαιο είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη Ε και πρωτεΐνες. Πρόσφατες έρευνες παρουσιάζουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς τη θεραπευτική του δράση σε ψυχιατρικά και νευρολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Το λινέλαιο βοηθάει:

  • στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
  • στην αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου
  • στην αντιμετώπιση του άσθματος
  • την καρδιά
  • το ανοσοποιητικό (έρευνες έδειξαν ότι παιδιά που έτρωγαν μια κουταλιά λινελαίου με γιαούρτι κάθε πρωί είχαν λιγότερα και πιο ήπια κρούσματα αναπνευστικών προβλημάτων στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς)
  • στους πόνους περιόδου
  • το δέρμα, σε περιπτώσεις εκζέματος και ξηρού δέρματος
  • κατά τη καρδιακής νόσου
  • κόβει την όρεξη για τα ανθυγιεινά λίπη
  • βοηθά στην εξισορρόπηση του ζαχάρου στο αίμα
  • κατά την υπέρτασης
  • βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού του σώματος
  • βοηθά στην καύση των ανθυγιεινών λιπών στο σώμα
  • προκαλεί θερμογένεση
  • βοηθά κατά της υψηλής χοληστερόλης ή των τριγλυκεριδίων

Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και δρα κατά του HIV/AIDS. Ένας ιδανικός τρόπος για την κατανάλωση του είναι για κάθε ωμή κουταλιά της σούπας ελαιολάδου που προσθέτετε στο φαγητό σας να συμπληρώνεται με ένα κουταλάκι του γλυκού λινέλαιο. Θα το βρείτε κυρίως στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο, κύριο συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής είναι πλουσιότερη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερά τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης. Το ελαιόλαδο είναι πλούσια σε όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και ιδιαίτερα στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Έχει αποδειχθεί ότι το ελαιόλαδο αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού, βοηθάει το κεντρικό νευρικό σύστημα, να λειτουργεί τέλεια και μειώνει τα καρδιακά προβλήματα.

Κακάο

Το κακάο περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Ένα ζεστό ρόφημα με δυο κουταλάκια κακάο, ένα κουταλάκι μαύρη ζάχαρη και λίγο γάλα φρέσκο ή εβαπορέ κατά τις απογευματινές ώρες μπορεί όχι μόνο να τονώσει τον οργανισμό αλλά και να αποτρέψει την έντονη επιθυμία για σοκολάτα. Επίσης μπορεί να αντικαταστήσει θαυμάσια τον απογευματινό καφέ χωρίς να επιδρά αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου όπως  καφεΐνη που περιέχει είναι ικανή να φέρει σε εγρήγορση τον κουρασμένο οργανισμό χωρίς όμως να επιδράσει αρνητικά στα νευρικά συστήματα. 

Σοκολάτα η παρεξηγημένη

Η σοκολάτα είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα, όπως θα δείτε παρακάτω, η καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας μπορεί να έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η συνάδελφος Χριστίνα Δρανίτσα στον 4ο τεύχος του περιοδικού “Διατροφή, Health & Wellness”, επιλέξαμε τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για σας ώστε να γνωρίζετε πόση ποσότητα, αλλά και για ποιους λόγους μπορείτε να την καταναλώνετε άφοβα. Η σοκολάτα κατασκευάζεται από τους σπόρους του τοπικού δέντρου κακάο του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι theobroma cacao. Η λέξη theobroma έχει ελληνική προέλευση. Προέρχεται  από τις λέξεις Θεός και βρώση και σημαίνει φαγητό Θεών. Η σοκολάτα εισήχθηκε στην Ευρώπη κατά τον 16ο αιώνα από ερευνητές θαλασσοπόρους, όπου έγινε γρήγορα πού δημοφιλής. Σήμερα αποτελεί το δημοφιλέστερο τρόφιμο στις γυναίκες και το δεύτερο πιο δημοφιλές στους άνδρες.

Περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη και αποτελεί πλούσια πηγή ενέργειας. Εκτός από τα παραπάνω συστατικά, που μας αποδίδουν θερμίδες, η σοκολάτα περιέχει και βιταμίνες {Α, D και Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θεαμίνη, ριβοφλαβίνη, κ.α.)}, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο). Επίσης η σοκολάτα περιέχει και θεοβρωμίνη (ουσία η οποία διεγείρει το νευρικό σύστημα και τα νεφρά δρώντας ως ελαφρύ διουρητικό) καθώς επίσης και πολυφαινόλες (ουσίες οι οποίες φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και θεωρούνται ότι εμποδίζουν τη δράση των στοματικών βακτηριδίων).

Η σοκολάτα, όπως φαίνεται παραπάνω, είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών. Ποια είναι όμως εκείνα τα συστατικά της που μας οδηγούν στην επιθυμία για την κατανάλωση της; Πιστεύεται ότι περιέχει πάνω από 300 ουσίες οι οποίες δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Για παράδειγμα, περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στον οργανισμό σε σεροτονίνη (ουσία η οποία μας προκαλεί αίσθημα αγαλλίασης και έκτασης και θεωρείται κλειδί για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης). Η σοκολάτα είναι επίσης φυσική πηγή φαινυλαιθυλαμίνης, μία ουσία η οποία θεωρείται ότι έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες. Εκτός από τις παραπάνω ουσίες, η σοκολάτα περιέχει και άλλες ουσίες οι οποίες δρουν στον εγκέφαλο μας με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται ενδορφίνες (φυσικές ορμόνες του οργανισμού μας οι οποίες έχουν ανάλογη δράση με την μορφίνη και μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα).

Μύθοι και πραγματικότητα:

  • Δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις ότι η σοκολάτα προκαλεί προβλήματα στα δόντια.
  • Η σοκολάτα έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί πονοκεφάλους και μικρανίες. Επιστημονικά, δεν έχει τεκμηριωθεί κάτι τέτοιο.
  • Η αλλεργία στη σοκολάτα είναι μια από τις πιο σπάνιες μορφές αλλεργίας. Συνήθως το γάλα και οι ξηροί καρποί που περιέχουν είναι το κύριο αίτιο που την προκαλούν.

Τέλος, μία άποψη που κυριαρχεί στις πεποιθήσεις του κόσμου εδώ και αρκετές δεκαετίες είναι ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή. Οι επιστημονικές έρευνες κατέρριψαν και αυτόν το μύθο.

Συνοψίζοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η σοκολάτα είναι μία από τις πιο παρεξηγημένες τροφές. Ενώ κατηγορείται ότι προκαλεί πολλά προβλήματα, είναι “σχεδόν” ακίνδυνη. Πάντα όμως, όπως όλα τα τρόφιμα, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Μία ποσότητα, 10-15 γραμμάρια τρεις με τέσσερις φορές τη βδομάδα είναι ιδανική.

Τσάι: Κάτι περισσότερο από ένα απλό ρόφημα

Το Τσάι όπως περιέγραψαν οι συνάδελφοι Κατερίνα Καρακικέ και Κατερίνα Χάδου στο 11ο τεύχος του περιοδικού “Διατροφή, H ealth & Welness”, ξεκινάει το ταξίδι του στην ιστορία μία μέρα του 2737 π.Χ. όταν τα φύλλα ενός τροπικού δέντρου, πολύ συνηθισμένου στη νοτιοδυτική Κίνα, παρασύρθηκαν κι έπεσαν στο φλιτζάνι με βραστό νερό του αυτοκράτορα Shen Nung. Αμέσως αναδύθηκε ένα ωραίο άρωμα και το νερό απέκτησε υπέροχη και φίνα γεύση.

Το τσάι παράγεται από τα φύλλα ενός και μόνο είδους δέντρου, την Camellia Sinensis. Παρά το γεγονός αυτό όμως, δύο τσάγια δεν είναι ποτέ ίδια, ακόμα κι αν είναι από την ίδια περιοχή και την ίδια φυτεία. Η ποιότητα, το άρωμα και η γεύση του τσαγιού διαφοροποιούνται σημαντικά ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και τον τύπο του φύλλου, ενώ η διαδικασία της ζύμωσης είναι υπεύθυνη για τα διαφορετικά είδη τσαγιού: Λευκό, μαύρο, πράσινο, oolong.

Το λευκό τσάι, φτιάχνεται από νεαρά μπουμπούκια του φυτού τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία οξείδωση. Παράγεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες από τα υπόλοιπα είδη και γι’ αυτό είναι πολύ πιο ακριβό και λιγότερο διαδεδομένο.

Το πράσινο τσάι, φτιάχνεται από φύλλα που έχουν υποστεί ελάχιστη οξείδωση.

Το μαύρο τσάι, του οποίου τα φύλλα έχουν υποστεί σημαντική οξείδωση υπό ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίες και υγρασίας, πράγμα που προκαλεί ενζυμικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα την αλλαγή του χρώματος των φύλλων.

Το oolong τσάι, που είναι αποτέλεσμα της οξείδωσης που έχει σταματήσει μεταξύ πράσινου και μαύρου τσαγιού.

Το τσάι δεν είναι γνωστό μόνο για το άρωμα και τη γεύση του αλλά και για τις ευεργετικές του ικανότητες.

Περιέχει σημαντικές ποσότητες μιας κατηγορίας πολυφαινολών που ονομάζονται φλαβονοειδή και όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν τη σημαντική αντιοξειδωτική δράση των φλαβονοειδών.

Η κατανάλωση τσαγιού έχει συσχετιστεί με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, την προστασία των δοντιών μας από την πλάκα και την ουλίτιδα, αλλά και με την μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ πειραματικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις αγγειοπροστατευτικές, εντιθρομβωτικές, αντιφλεγμονώδες και υπολιπιδαιμικές ιδιότητες των  φλαβονοειδών. Φαίνεται ότι η κατανάλωση 3 φλιτζιανών τσαγιού ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 11%.

Η κατανάλωση του τσαγιού μπορεί να συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μέτρια κατανάλωση τσαγιού, της τάξης των 4 έως 6 φλιτζανιών, συμβάλει στην διατήρηση της ομοιαστασίας υγρών του σώματος.

Επίσης κάθε αφέψημα με παραδοσιακά βότανα όπως το τσάι του βουνού και το φασκόμηλο ή και το μείγμα αυτών κατά τις πρωινές ώρες ή το χαμομήλι κατά τις βραδινές αποτελούν θαυμάσια επιλογή σκέτα ή με λίγο μέλι ή μαύρη ζάχαρη.

Ένα ζεστό αφέψημα χαμομηλιού με ½ κουταλάκι μέλι πριν τον ύπνο αποτελεί θαυμάσιο καταπραϋντικό του νευρικού και του πεπτικού συστήματος.

Μία εξαιρετική ιδέα είναι να συνδυάζουμε τα γεύματα μας με κάποιο αφέψημα καθότι με τον τρόπο αυτό μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη πέψη και να αποφύγουμε το αλκοόλ. Μία άλλη καλή ιδέα είναι να προετοιμάσουμε μία μεγαλύτερη ποσότητα και αφού την τοποθετήσουμε σε γυάλινα μπουκάλια στο ψυγείο να την έχουμε στη διάθεση μας, είτε απλώς ζεσταίνοντας την ποσότητα που θέλουμε να πιούμε έχουμε στη διάθεσή μας, είτε απλώς ζεσταίνοντας την ποσότητα που θέλουμε να πιούμε ή χρησιμοποιώντας τη ως παγωμένο τσάι.

Μία καλή συνταγή είναι να βράσετε 3 λίτρα νερό για δύο τρία λεπτά προσθέτοντας δέκα κλωνάρια τσάι βουνού. Αφού κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέστε δυο τρία φακελάκια πράσινο τσάι ή πράσινο τσάι ενισχυμένο με κατεχίνες. Αφαιρέστε το πράσινο τσάι το πολύ σε 3 λεπτά ώστε να μη πικρίσει αλλά αφήστε το τσάι του βουνού μέσα στο ζεστό νερό. Αφού περιμένετε να κρυώσει τουλάχιστον για μία ώρα προσθέστε τρεις κοφτές κουταλιές της σούπας μέλι. Αφήστε τουλάχιστο για άλλες δυο ώρες να κρυώσει καλά, σουρώστε το και προσθέστε το σε γυάλινα μπουκάλια που θα φυλάξετε στο ψυγείο.

Μία άλλη εξαιρετική ιδέα είναι να βάλετε λίγα κλωναράκια τσάι του βουνού ή και άλλα βότανα μέσα στη γυάλινη κανάτα μιας καφετιέρας και απλώς να αφήσετε το ζεστό νερό να τρέξει. Χωρίς να αφαιρέσετε καθόλου τα κλωναράκια από το νερό και αφήνοντας το θερμοστάτη της καφετέριας ανοιχτό θα μπορείτε να έχετε πολλές ώρες έτοιμο τσάι που μπορείτε να το πίνετε σκέτο ή προσθέτοντας ελάχιστο μέλι. Το αφέψημα που προκύπτει από την παρατεταμένη διύλιση των αρωμάτων των βοτάνων στον ζεστό νερό είναι πραγματικά μία κα πληκτική εμπειρία.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι λαοί της ανατολής το χρησιμοποιούν απαραίτητα με κάθε γεύμα, σε περιοχές δηλαδή όπου τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι σπάνια. Οι Ιάπωνες για παράδειγμα παρόλο που ζουν σε μία από τις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου παρουσιάζουν όχι τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, αλλά και τα υψηλότερα ποσοστά μακροβιότητας καθότι η διατροφή τους βασίζεται στην κατανάλωση κυρίων ψαριών, φρούτων και λαχανικών. Ένα χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ότι καταναλώνουν κατά μέσο όρο δυο φλιτζάνια τσαγιού την ώρα. Μάλιστα γι αυτή τους τη συνήθεια μία εταιρεία κατασκεύασε μία τσαγιέρα την οποία ονόμασαν i-pot για την προστασία των ηλικιωμένων. Η συσκευή αυτή στέλνει μέσω διαδικτύου σήμα κινδύνου στους κοντινότερους συγγενείς των ηλικιωμένων όταν διαπιστώσει ότι πέρασε αρκετή ώρα χωρίς να πιουν το καθιερωμένο τακτικό τσάι τους.

Το τσάι είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ρόφημα με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας, η έμπνευση για ένα καλύτερο και πιο ήρεμο τρόπο ζωής.

Προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος

(γιαούρτι, ξινόγαλα, αριάνα, κεφίρ)

Το γιαούρτι, το ξινόγαλα, το αριάνι και το κεφίρ αποτελούν προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος από μαγιά. Όπως περιγράφει το συνάδελφος Μανώλης Μανωλαράκης στο 1ο τεύχος του περιοδικού “Διατροφή, Health & Welness” είναι πανάρχαιες τροφές. Είναι παράγωγα του γάλακτος όταν αυτά ζυμωθούν με την χρήση κατάλληλης καλλιέργειας μικροοργανισμών.

Στην τροφή, κάθε προϊόν ζύμωσης του γάλακτος μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι έχει την ίδια θρεπτική αξία με το γάλα. Η ζύμωση όμως των μικροοργανισμών προκαλεί σημαντικές αλλαγές στην σύσταση του γάλακτος. Το γιαούρτι που αποτελεί και την πιο γνωστή παραλλαγή από αυτές τις τροφές (και χωρίς να υπερέχει ή να υστερεί σε τίποτα από τις άλλες) είναι μία εξαιρετική χρήσιμη τροφή που έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου.

Οι πρωτεΐνες του γιαουρτιού υπερέχουν σε βιολογική αξία έναντι των πρωτεϊνών του γάλακτος από το οποίο προήλθε. Χωνεύονται στο μισό χρόνο και αξιοποιούνται πιο γρήγορα από τον οργανισμό.

Γιαούρτι μπορούν να φάνε και άτομα που υποφέρουν από δυσανεξία λακτόζης χωρίς δυσάρεστα συμπτώματα (κοιλιακοί πόνοι, κράμπες, διάρροιες).

Η αυξημένη παρουσία γαλακτικού οξέος στο γιαούρτι και στα άλλα προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, του σιδήρου και του φωσφόρου που περιέχονται στα τρόφιμα.

Το γαλακτικό οξύ που βρίσκεται στο γιαούρτι και στα άλλα προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος προκαλεί επίσης και μεγαλύτερη παραγωγή γαστρικών υγρών με αποτέλεσμα να χωνεύουμε πιο γρήγορα.

Τα προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος επίσης:

  • Βοηθούν στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών (δηλητηριάσεις, διάρροια, δυσκοιλιότητα)
  • Έχουν αντιβιοτική δράση στην περιοχή του εντέρου.
  • Πιθανότατα μειώνουν την χοληστερίνη
  • Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες
  • Ανανεώνουν και αποκαθιστούν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου

Οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο γαστρεντερικό σωλήνα έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

  • Βοηθούν στη συχνότερη και ομαλότερη κένωση του εντέρου. Ο πιθανός μηχανισμός λειτουργίας είναι ότι με τη δράση τους συμβάλλουν στην αύξηση του όγκου του περιεχομένου του εντέρου και έτσι υπάρχει μεγαλύτερη διέγερσή του.
  • Το περιεχόμενο της γαστρεντερικής οδού με την επίδραση των μικροοργανισμών γίνεται πιο μαλακό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερους ερεθισμούς κατά τη διέλευση μέσα στο έντερο.
  • Εμποδίζουν την εγκατάσταση παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν διάρροια.
  • Κατακρατούν νερό με αποτέλεσμα να μειώνουν την ποσότητα του νερού που βρίσκεται στην εντερική οδό και έτσι μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης διάρροιας.

 

Το κεφίρ όπως περιγράφει η συνάδελφος Αφροδίτη Ηλιάδου στο 18ο τεύχος του περιοδικού “Διατροφή, Health & Welness” όπως και όλα τα προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος, είναι ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν και απολαμβάνουν τα οφέλη του πολλούς αιώνες τώρα. Είναι άλλωστε συχνό το φαινόμενο να ξεπερνούν τα 100 έτη ηλικίας οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Παρά το γεγονός ότι το γάλα είναι από μόνο του μία πολύ καλή τροφή, η ζύμωση που υφίσταται από τους σπόρους του κεφίρ στην ουσία το “αναβαθμίζει”. Οι “σπόροι” το κεφίρ είναι μία μάζα βακτηριδίων, ζύμης και πολυσακχαρίτη και η μικροβιολογία τους είναι σύνθετη. Ο πολυσακχαρίτης που περιέχει η μάζα των σπόρων του κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικός και του έχει δοθεί το όνομα Kefiran.

Η ιδιαιτερότητα του κεφίρ είναι ότι αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό -περισσότερο από το γιαούρτι, καθαρίζει τα έντερα, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες βιολογικής αξίας. Είναι πλήρως ισορροπημένη τροφή και συμβάλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Αναφέρεται ότι η κανονική χρήση του κεφίρ μπορεί να βοηθήσει, να ανακουφίσει όλες τις εντερικές διαταραχές, να προωθήσει την κίνηση των εντέρων, να δημιουργήσει ένα υγιέστατο πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Από τις καλύτερες προβιοτικές και αντιξειδωτικές τροφές, επιδρά σε ολόκληρο το σώμα και βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου εσωτερικού οικοσυστήματα για τη βέλτιστη υγεία και μακροζωία. Συνιστάται ιδιαίτερα σε μωρά, εγκύους και ηλικιωμένους. Οι ευεργετικές ζύμες και τα φιλικά βακτηρίδια του κεφίρ καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος. Έτσι, είναι ιδανικό για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Προσφέρει αφθονία ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, για την σωστή αύξηση των κυττάρων, τη συντήρηση του σώματος και την άφθονη ενέργεια. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, Β1 και άριστη πηγή βιοτίνης που βοηθά την αφομοίωση των άλλων βιταμινών Β από το σώμα.

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες το κεφίρ έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως:

  • Βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία
  • Βοηθά σε ασθενείς του πεπτικού συστήματος, χρόνιες εντερικές, ασθένειες νεφρών και συκωτιού.
  • Έχει διουρητικές ιδιότητες.
  • Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Ένα αόριστο διαιτητικό προϊόν με πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες
  • Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ.
  • Με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση την αρτηριοσκλήρωσης και τις υπέρτασης
  • Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού οικοσυστήματος μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά

Άλλες ενδεχόμενες ωφέλειες που έχουν επίσης αναφερθεί είναι η αντικαρκινική δράση και η ελάττωση αυξημένης χοληστερόλης αίματος, ενώ λέγεται πως μπορεί να θεραπεύσει και να επουλώσει εξανθήματα και εκζέματα τοποθετώντας κεφίρ επάνω στην πάσχουσε περιοχή. Μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρους κεφίρ από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι ή να προμηθευτείτε το έτοιμο ρόφημα κεφίρ που κυκλοφορεί στην αγορά.

 

 

 

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://pagoinia.gr/%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%cf%8d/
Instagram
Follow by Email