«Παγκοινιά»

Ένα νέο δίκτυο εθελοντών πολιτών στην Έδεσσα

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΛΛΗΛΟΠΡΟΣΦΟΡΑ-ΑΦΥΠΝΙΣΗ

 

Ότι περνάμε κρίση το ξέρουμε. Ότι δεν πάει άλλο κι αυτό το ξέρουμε. Το τι θα κάνουμε το ξέρουμε; Κι αν κάνουμε, που κάνουμε ο καθένας μόνος του, μήπως ήρθε η ώρα ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ; Μήπως «ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ;».

Μια κοινωνία, μια ομάδα ανθρώπων, με κοινούς στόχους, καλούμαστε να συμπράξουμε, με μια μορφή αυτο-οργάνωσης, για την ενεργοποίηση της κρυμμένης ψυχής του λαού μας, για το καλό της Πόλης και της Πατρίδας μας.

Μια κίνηση πολιτών που σύνθημά της έχει το «κάνε κάτι για την πόλη σου». Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε έργα που πρέπει να γίνουν ή σε υπάρχοντα προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν. Είναι κυρίως οι άνθρωποι που πρέπει να ζουν χαρούμενοι. Να αισθάνονται ασφαλείς αλλά και ενωμένοι, αδελφωμένοι. Και τότε γίνονται πολλά και μεγάλα πράγματα.

Μια ένωση ανθρώπων γύρω από ένα όραμα, τη βοήθεια της πόλης και της ευρύτερης περιοχής στους τομείς της ανάπτυξης και του πολιτισμού. Ταυτόχρονα και ένας φορέας ιδεών χωρίς πολιτικές ή άλλου είδους βλέψεις.

Αν ενδιαφέρεσαι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε περιμένουμε για να τα πούμε από κοντά, κάθε Πέμπτη, στις 20.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας.

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ!!!

«Παγκοινιά»

Τι είναι η «Παγκοινιά»

Έργα αγάπης, φιλανθρωπίας και αλληλοβοήθειας.

Η φιλανθρωπία κυριαρχούσε από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους στην Αποστολική Εκκλησία. Δεν υπήρχε φτωχός μεταξύ των πιστών. Δεν ανέχονταν να έχουν κάτι που να μην το έχει και ο εν Χριστώ αδελφός τους. Το πνεύμα της αγάπης, της φιλανθρωπίας, της αλληλοβοήθειας, της κοινοκτημοσύνης και ακτημοσύνης που βιώθηκε στο «Βυζάντιο» καθώς και στα ισνάφια της Τουρκοκρατούμενης Ελλάδας, είναι η συνέχεια της ζωής της πρωτοχριστιανικής Ενορίας. Στις μέρες μας το πνεύμα αυτό διατηρείται αλώβητο στα μοναχικά καθιδρύματα (κοινόβια, σκήτες, κελλιά κ.λ.π.). Αυτό το πνεύμα αγκαλιάζει όλα τα πράγματα και όλες τις ανάγκες, τόσο τις υλικές όσο και τις πνευματικές.

Στις σκήτες και στα Μοναστήρια υπάρχει λ.χ. ο θεσμός των «Παγκοινιών» όπου όλοι βοηθούν σ’ ένα δύσκολο έργο και μία έκτακτη ανάγκη κάποιου αδελφού ή κάποιας συνοδίας.

Αυτό το πνεύμα-πολίτευμα μπορεί να λειτουργήσει οδηγητικά για τον σύγχρονο ποιμένα της κοσμικής Ενορίας καθώς και για τους εν τω κόσμω πιστούς. Είναι πάρα πολύ οικοδομητικό για τους πιστούς αλλά και για τους απίστους το να καλλιεργείται στην κοσμική Ενορία η αλληλογνωριμία, η συνεργασία, η αλληλοϋποστήριξη και η αλληλοβοήθεια (πνευματική και υλική).

Αυτά τα έργα θα πρέπει να ασκούνται τόσο με πνευματικές όσο και με υλικές προσφορές στην Ενορία. Οι υλικές προσφορές περιλαμβάνουν προσφορές χρημάτων, αγαθών, γαιών, προσφορές εθελοντικής εργασίας καθώς και προσφορές γνώσεων, τεχνογνωσίας κ.λ.π. Οι πνευματικές προσφορές περιλαμβάνουν τα έργα της πνευματικής ελεημοσύνης προς όλους. Η προσφορά μπορεί να γίνεται είτε σε προσωπικό, είτε σε συλλογικό επίπεδο.

Ο θεσμός των «παγκοινιών» επίσης θα είναι πολύ ωφέλιμο να λειτουργήσει εκτός από την μοναστική και μέσα στην κοσμική Ενορία. Στην παγκοινιά (=παν+κοινό) όλη η ενοριακή κοινότητα κινητοποιείται για να συνδράμει κάποια έκτακτη ανάγκη ενός ή περισσοτέρων μελών της. Η συμβολή του ποιμνίου της ενοριακής κοινότητας στα εμπερίστατα μέλη της μπορεί να είναι ποικίλη: προσφορά προσωπικής εθελοντικής εργασίας, προσφορά χρημάτων ή άλλων υλικών αγαθών, φαρμάκων, οικοδομικών υλικών, φροντιστηριακών μαθημάτων, τεχνογνωσίας, κ.λ.π.

Γενικά μεταξύ των μελών της κοσμικής Ενορίας θα πρέπει να καλλιεργηθεί το κοινοτικό πρωτοχριστιανικό πνεύμα της αλληλοβοήθειας, της αλληλοϋποστήριξης και της ανιδιοτελούς θυσιαστικής αγάπης τόσο όσον αφορά τις βιοτικές, όσο και τις πνευματικές ανάγκες. Όλοι οι πιστοί είμαστε υπεύθυνοι για όλους και όχι μόνο οι ποιμένες.

Ακολουθήστε μας

5ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2ΑκόλουθοιΑκολουθήστε